Site icon BGA Cyber Security – Siber Güvenlik Çözümleri

TrueCrypt Kullanılarak Şifrelenmiş Dosyaların Parolalarını Bulma

TrueCrypt , açık kaynak kodlu dosya/disk şifreleme yazılımıdır. Desteklediği algoritmalar ve esnek kullanımı sayesinde bilişim dünyasının de fakto disk/veri şifreleme yazılımı olarak anılmaktadır. Truecrypt ile dosya/disk şifrelemede bu konudaki tüm yazılımların sağladığı parola koruması ve parola saldırılarına karşı önlem  amaçlı anahtar tabanlı şifreleme işlemi de gerçekleştirilebilmektedir.

Bu blog girdisi TrueCrypt kullanılarak şifrelenmiş bir disk alanının belirlenmesi ve şifreleme amaçlı kullanılan anahtarın – parola- bulunmasına yönelik pratik bilgiler içermektedir.

TruCrypt ile Şifrelenmiş Disk Alanlarının Bulunması

Disk üzerinde TrueCrypt kullanılarak şifrelenmiş alanları bulma konusunda kesin sonuç vermede birden fazla yazılım bulunmaktadır. Bunlardan ikisi Tchunt ve File Investigator File Find dır.

 

 

TrueCypt Disk/Dosya Şifreleme

Klasik dosya/disk şifreleme yazılımlarından farklı olarak TruCrypt once boş bir veri alanının oluşturulmasını, bunun sisteme bağlanmasını (Linux kullananlara oldukça tanıdık gelecek bir yöntem) ve ardından sisteme bağlanan alana (artık sistemde bir partition olarak gözükecektir) istenilen verilerin kopyalanması  şeklinde çalışmaktadır.

 

TrueCrypt Parolalarına Yönelik Kırma Saldırıları

TrueCrypt disk şifreleme için hem parola tabanlı hem de sertifika tabanlı koruma özelliği sunmaktadır. Parola tabanlı koruma özelliği doğası gereği parola saldırılar karşı açıktır. Seçilen parola güçlü değilse kısa sürede belirlenebilir ve şifreli disk alanları çözülebilir. Truecrypt şifreli alanların parolasının bulunması için farklı yazılımlar geliştirilmiştir.

Bunlardan biri de TCBrute adlı Windows arabirimine sahip yazılımdır. Bu yazılım kullanılarak TrueCrypt korumalı alanlara sözlük listesi saldırısı düzenlenerek parola bulma işlemi gerçekleştirilebilir.

 

Sözlük listesi kullanımı

 

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus sözlük listesi saldırılarında eğer şifreleme amaçlı kullanılan anahtar sözlük listesinde yoksa sonuç başarısız olacaktır.  Yine kullanılan algoritmaların tipine bağlı olarak parola kırma hızı oldukça düşüktür. 10-15 karekter aralığında seçilecek güçlü bir parolanın kırılma ihtimali yok denecek kadar azdır. TcBrute yazılımına alternatif GPU destekli yazılımlar bulunsa da bunların da hızı saniyede 1000-5000 arasında değişmektedir.

Parola saldırılarına karşı bir koruma da anahtar tabanlı şifreleme özelliğini kullanmaktır. Aşağıda bu özelliğin nasıl kullanıldığını gösteren ekran görüntüleri yer almaktadır.

 

Keyfile kullanılarak gerçekleştirilen şifrelenmiş disk alanının sisteme bağlanması (mount) ve kullanımı

Exit mobile version