BGA Cyber Security – Siber Güvenlik Çözümleri

Yerel Ağda IP ile MAC Adreslerinin Tespit Edilmesi – Netdiscover

Yerel ağların oluşturulmasında en çok kullanılan ağ arayüzü ethernet kartlarıdır. Ethernet arayüzleri birbirlerine veri paketi göndermeleri için, kendilerine üretim sırasında verilen fiziksel adresleri kullanırlar; 48 bit olan bu arayüzlerin ilk 24 biti üreticiyi belirtir ve 48 bitlik blok eşsizdir.

TCP/IP protokolünün kullanıldığı ağlarda 32 bit olan IP adresi kullanılır. Fiziksel katmanda Ethernet arayüzü kullanılıyorsa, IP adresten fiziksel adrese dönüşüm işinin yapılması gerekir. Bunun için sistemlerde Adres Çözümleme Protokolü olan ARP (Address Resolution Protocol) ve ARP tabloları kullanılır.

Netdiscover Aracı ile Yerel Ağda IP-MAC  Adreslerinin Bulunması

Netdiscover aracı yerel ağda router veya switch gibi davranan basit bir araçtır. Yerel ağda gönderdiği ARP paketleri ile MAC adreslerine karşılık gelen IP adreslerini bulmaya çalışır.Bu araç sayesinde yerel ağda MITM veya başka bir atak gerçekleştirmeden önce hedef sistemlerin IP adresleri kolayca elde edilebilir.

Netdiscover aracını kullanmadan önce Wireshark ile normal bir yerel ağ trafiği incelendiğinde aşağıdaki gibi bir durum görünmektedir.

Burada normal bir internet trafiğine ait paketler ve ilgili protokoller açıkça görülebilir. Biz daha çok yerel ağdaki durumla ilgilendiğimiz için burada protokol filtrelemesi yaparak sadece ARP paketlerini aşağıdaki gibi görebiliriz.

Burada basit bir ARP trafiği görünmektedir ve iletişime geçen IP-MAC adres eşlemeleri kolayca bulunabilir.Daha yoğun bir trafiğin olduğu ortamlarda  ise wireshark ile trafik analizi yapmak çok zahmetli ve vakit alıcı olacaktır. Bunun için yerel ağdaki herkesin IP ve MAC adresini öğrenmek için Netdiscover aracını kullanmanız size zaman kazandıracaktır ve daha anlaşılır sonuçlar üretecektir.

Kali Linux işletim sisteminde Netdiscover aracını çalıştırmak için Kali Linux Menu –> Information Gathering –> Live Host Identification –>Netdiscover menüleri takip edilerek araç çalıştırılabilir.

Yada kısaca terminal üzerinden netdiscover yazarak da  aracı çalıştırabilirsiniz. Araç çok karmaşık bir yapıya sahip değildir. Help menüsünden parametrelerine bakabilir ve kolaylıkla kullanabilirsiniz.

Aracı temel olarak kullanmak için -r parametresi ile taranmak istenen alt ağı, -i parametresi ile de dinlenecek olan ağ arayüzünü vermeniz yeterlidir.

Aşağıdaki örnekte 192.168.0.0/24 alt ağına ait bir tarama yapılmıştır. Yapılan tarama sonucunda ise yerel ağdaki açık makineler listelenmiştir. Çalıştırılan komut;

#netdiscover -i eth0 -r 192.168.0.0/24

Referans: http://ultimatepeter.com/using-netdiscover-arp-to-find-lan-ip-and-mac-addresses/

Exit mobile version