Site icon BGA Cyber Security – Siber Güvenlik Çözümleri

10 Soruda Sızma Testi Nedir?

sızma testi, pentest nedir

Sızma Testi Nedir? Penetrasyon testleri günümüz bilgi güvenliği dünyasının en popüler konularından biridir. BGA tarafından verilen güvenlik eğitimlerinde, sızma testi hakkında oldukça fazla soru ile karşılaşılmaktadır. Bu sorulara referans cevaplar olması adına “10 Soruda Sızma Testi” konulu yazıyı hazırlamış bulunmaktayız. Pentest nedir? Neden yaptırmalıyım? Kime nasıl yaptırmalıyım? gibi sorulara cevap arıyoruz. 

Öncelikle “pentest” kavramından ne anladığınızı ve ne beklediğinizi bilmek size bu süreçte yardımcı olacaktır. Zira ne olduğunu bilmediğiniz bir servisi alarak sonradan bu muydu yani? Bu kadar parayı bu iş için mi verdim ya da bu sistemlere neden baktırmadım gibi sorular sormak durumunda kalabilirsiniz. Makalemizde pentest, penetrasyon testi, sızma testi şeklinde farklı ifadeler kullanılmıştır. Ancak bu kavramlar aynı manaya gelmektedir. 

1- Sızma testi (Pentest) nedir? Vulnerability Assessment ve Risk Assesment kavramlarından farkı nedir?

Pentest Nedir?

Belirlenen bilişim sistemlerindeki mantık hataları ve zafiyetleri tespit ederek, söz konusu güvenlik açıklıklarının kötü niyetli kişiler tarafından istismar edilmesini önlemek ve sistemleri daha güvenli hale getirmek maksadıyla, “yetkili” kişiler tarafından ve “yasal” olarak gerçekleştirilen güvenlik testleridir. Pentest çalışmalarındaki asıl amaç, zafiyeti tespit etmekten öte ilgili zafiyeti sisteme zarar vermeyecek şekilde istismar etmek ve yetkili erişimler elde etmektir.

Pentest Çeşitleri Nelerdir?

Pentest hedefe, vektöre, simüle edilecek saldırıya ve sisteme bağlı olarak üçe ayrılır.

Pentest Yöntemleri Nelerdir?

Temel olarak kabul görmüş üç yöntem vardır:

Vulnerability Assessment (Zafiyet/Açıklık Tarama) Nedir?

Zafiyet taraması bir sistemdeki muhtemel tüm açıklıkların belirlenmesine yönelik tasarlanmış bir testtir. Bu yöntem için genellikle otomatize araçlar (Nessus, Nmap, Qualys vb) kullanılır. Zafiyet taramasında asıl amaç taranan sistemin anlık olarak genel güvenlik görüntüsünü almaktır. Muhtemel tüm güvenlik tehditlerine karşı bizi uyaran bu yöntem sonucu çıkan tüm bulgular ciddi bir tehdidi göstermeyebilir. Ancak bu da ciddiye alınmaması gerektiğini göstermez. Bizim için önemli olan çıkan bulgulardan hangilerinin sistemimiz için gerçek bir tehdit oluşturduğuna karar vermektir.

Bu yöntemde denetlenen diğer şey ise uyumluluk süreçleridir. Firmaların HIPAA, PCI, SOX vb. gibi dünyaca kabul edilmiş birçok uyumluluk standartlarına göre durumunu da inceler.

Risk Assessment Nedir?

Risk Assessment  kavramı tamamen farklı bir kavram olup Pentest ve Vulnerability Assessment kavramlarını kapsar. Zaman zaman “Technical Risk Assessment” tanımı kullanılarak “Vulnerability Assessment” kavramı kastedilmektedir.

2- Neden Sızma Testi Yaptırmalıyız?

Sahip olduğunuz bilişim sistemlerindeki güvenlik zafiyetlerinin üçüncü bir göz tarafından kontrol edilmesi ve raporlanması proaktif güvenliğin ilk adımlarındandır. Çünkü siz ne kadar güvenliğe dikkat ederseniz edin saldırganların, sistemi istismar etmek için kullanacağı tekniklerin sınırı yoktur.

Hayal gücü ve bilgi seviyelerine göre ihtimaller değişmektedir. Bir şeylerin gözünüzden kaçma ihtimali vardır. Bu sebeplerden dolayı hackerlara yem olmadan kendi güvenliğinizi Beyaz şapkalı hackerlara test ettirmeniz yararınıza olacaktır. Ek olarak PCI, HIPAA gibi standartlar da Pentest yaptırmayı zorunlu kılmaktadır. Son zamanlarda ise KVKK Pentest zorunluluğu ile de firmalar sızma testi hizmetieri almaya başlamıştır.

3- Sızma Testi Projesinin Planı Nasıl Olmalıdır?

Yaptırılacak sızma testi çalışmasından olabildiğince çok verim alabilmek için her işte olduğu gibi burada da plan yapılması gerekmektedir. Pentest planınızı en azından aşağıdaki soruları cevaplayarak hazırlamanız gerçekleştirilecek testten üst düzeyde verim almanızı sağlayacaktır.

4- Pentest Firması Seçimi Konusunda Nelere Dikkat Etmeliyim?

Pentest yaptıracağınız firmaya ne kadar güvenirseniz güvenin – aranızda muhakkak imzalı ve maddeleri açık bir NDA olmalı – siz yine de işinizi garantiye alma açısından firmanın yapacağı tüm işlemleri loglamanız yararınıza olacaktır. Peki bunu nasıl yaparsınız? Firmanın pentest yapacağı IP adres bilgilerini isteyerek bu IP adreslerinden gelecek tüm trafiği Snort, Tcpdump vb. trafik kaydı gerçekleştirebilen bir yazılım kullanarak loglayabilirsiniz. Özellikle web trafiğini -ki en kritik bilgiler burada çıkacaktır. Snort ile çok rahatlıkla sonradan incelendiğinde anlaşılacak şekilde trafik kaydettirilebilir. Bunun dışında dikkat etmeniz gereken konular şunlardır;

5- Pentest Yapan Firmadan Sonuç Olarak Neler Beklemeliyim?

6- Pentest Sonrası Nasıl Bir Yol İzlemeliyim?

Pentest yaptırmak ne kadar önemliyse, sonuçlarını değerlendirip aksiyon almak çok daha önemlidir. Maalesef ki yaygın olarak yapılan yanlış sadece Pentest yapıp/yaptırıp raporu incelemek ve çok acil açıkları kapatmak şeklinde oluyor. Pentest sonrası açıklıkların kapatılmaması ve bir sonraki pentest çalışmasında aynı açıklıkların tekrar çıkması sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Gerçekleştirilen çalışmanın katma değerinin yüksek olması için en azından aşağıdaki maddelerin uygulanması önerilmektedir:

7- Türkiye’de Pentest Yapan Firmalar Hangileridir?

Türkiye’ de bu alanda sektör hızla gelişmektedir. Ayrıca kurumsal firmaların yanında kişisel olarak sızma testi yapan kişiler de bulunmaktadır. Ancak bu konuda Pentest yaptıracağınız kişiyi net olarak tanımıyorsanız, kişi yerine bir firma tercih etmeniz güvenliğiniz açısından daha sağlıklı olacaktır.

Firmalar ile NDA sözleşmesi imzalayarak güvenliğinizi garanti altına alabilirsiniz. Aynı zamanda BGA Security gibi profesyonel pentest hizmeti sunan firmaları tercih etmenizi tavsiye ederiz.

8- Pentest Konusunda Kendimi Geliştirmek İçin İzlemem Gereken Yol Haritası Nasıl Olmalıdır?

Pentest konusunda kendinizi geliştirmek için öncelikle bu alana meraklı bir yapınızın olması gerekmektedir. İçinizde bilişim konularına karşı ciddi merak hissi ve sistemleri bozmaktan korkmadan kurcalayan bir düşünce yapınızın olması yolun başında sizi ön sıraya taşıyacaktır. Aksi halde işiniz biraz zor demektir. Çünkü “Pentester” olmak demek başkalarının düşünemediğini düşünmek, yapamadığını yapmak ve farklı olmak demektir.

Bu işin en kolay öğrenimi bireysel çalışmalar, kendi kendinize deneyerek öğrenmeye çalışmak, yanılmak sonra tekrar yanılmak ve doğrusunu öğrenmektir. Eğitimler bu konuda destekçi olabilir. Sizin 5-6 ayda katedeceğiniz yolu bir iki haftada size aktarabilir ama hiçbir zaman sizi tam anlamıyla yetiştirmez, “sadece” yol gösterici olur. Pentest konularının konuşulduğu güvenlik listelerine üyelik de sizi hazır bilgi kaynaklarına doğrudan ulaştıracak bir yöntemdir ve gündemi takip etmenizi sağlar.

Bunun yanında Linux işletim sisteminin kullanımı hakkında tecrübe ve temel ağ güvenliği konularında bilgi sahibi olmak, Pentest konusunda sizi 1 adım öne çıkaracaktır. Bu işi ciddi anlamda yapmak istiyorsanız bu iki konuda ne kadar bilgi ve tecrübe sahibi olursanız rakiplerinize karşı o kadar fark atabilirsiniz demektir.

9- Pentest İçin Hangi Yazılımlar Kullanılır?

Açık kod ve ticari yazılımlar olmak üzere iki çeşit kullanılır.

Açık Kod Pentest Yazılımları:

…bunlardan bazılarıdır. Açık kodlu olarak bilinen çoğu Pentest yazılımı Kali Linux dağıtımı ile birlikte kurulu olarak gelmektedir.

Ticari Pentest Yazılımları:

Bu araçların yanında araçlar kadar önemli olan “Pentest Metodolojileri” vardır. Bunların da araçlar kadar iyi bilinmesi ve kullanılması gerekir. Bunlar;

10- Pentest Konusunda Hangi Eğitimler Alınmalıdır?

BGA Security Bilgi Güvenliği Akademisi Güncel Siber Güvenlik ve Bilgi Güvenliği Eğitim Takvimi sayfamız üzerinden güncel eğitimleri inceleyebilirsiniz. 

Yazarlar: Huzeyfe Önal, Burcu Yarar, Büşra Nur Demir

Kurumunuza Pentest yaptırmak isterseniz, Sızma Testleri sayfamızdan veya bilgi@bga.com.tr adresimizden bilgi alabilirsiniz.

Exit mobile version