Site icon BGA Cyber Security – Siber Güvenlik Çözümleri

SOC Nedir? Çalışma Yapısı ve Faydaları

soc nedir çalışma yapısı ve faydaları

SOC Nedir? Çalışma Yapısı ve Faydaları; Güvenlik Operasyonları Merkezi (SOC), bir kuruluşun güvenlik durumunun sürekli olarak izlenmesinin ve güvenlik olaylarının analizinden sorumlu bir bilgi güvenliği ekibinin bulunduğu yerdir. SOC ekibinin amacı, teknolojik çözümleri kullanarak ve iyi bir süreç yönetimi yaparak siber güvenlik olaylarını tespit etmek, analiz etmek ve bunlara karşı aksiyon almaktır. Güvenlik operasyonları merkezleri genellikle güvenlik analistleri, güvenlik mühendisleri ve güvenlik işlemlerini denetleyen yöneticilerden oluşmaktadır.

Security Operations Center Nedir?

Güvenlik operasyonları merkezleri ağlar, sunucular, uç nokta cihazları, veritabanları, uygulamalar, web siteleri ve diğer sistemlerdeki aktiviteleri izler ve analiz eder. Bir güvenlik ihlali ya da anormal aktivite araştırması yaparlar. SOC ekipleri, güvenlik olaylarının doğru şekilde tanımlanması, analiz edilmesi, tüm yapının savunulması ve incelenen olayların raporlanmasından sorumludur.

SOC Nedir, Çalışma Yapısı Nasıldır?

Güvenlik stratejisi geliştirmeye, güvenlik mimarisini tasarlamaya veya koruyucu önlemleri uygulamaya odaklanmak yerine SOC ekibi, kurumsal bilgi güvenliğinin devam eden, operasyonel bileşeninden sorumludur. Güvenlik operasyonları merkezi personeli, siber güvenlik olaylarını tespit etmek, analiz etmek, raporlamak ve önlemek amacıyla birlikte çalışan güvenlik analistlerinden oluşmaktadır. Bazı SOC ekiplerinde, olayları analiz etmek için gelişmiş adli analiz, kriptanaliz, ters mühendislik ve zararlı yazılım analizi teknik kabiliyetlerini içermektedir.

Bir kuruluşun SOC’sini kurmanın ilk adımı, çeşitli departmanlardan işletmeye özgü hedeflerin yanı sıra yöneticilerin girdisi ve desteğini içeren bir stratejiyi açıkça tanımlamaktır. Strateji geliştirildikten sonra, bu stratejiyi desteklemek için gereken altyapı uygulanmalıdır. Tipik bir SOC altyapısı güvenlik duvarları, IPS / IDS, DLP, Endpoint Security ve SIEM sistemi içerir. SOC personeli tarafından veri etkinliklerinin ilişkilendirilebilmesi ve analiz edilebilmesi için veri akışlarının, network kayıtlarının, cihaz loglarının ve ihtiyaca göre gerekli görülen kayıtların toplanması gerekmektedir. SOC ayrıca ISO 270001, HIPAA, SOC2 gibi çeşitli yönetmeliklere uyum sağlamak için için de çalışmalar yapmaktadır.

SOC Faydaları

Bir SOC birimine sahip olmanın en önemli yararı, sürekli izleme ve veri etkinliğinin analizi yoluyla güvenlik olaylarının tespitinin iyileştirilmesidir. Bir kuruluşun ağları, uç nokta cihazları, sunucuları ve veritabanları ile veri etkinliği analiz edilerek; SOC ekipleri, güvenlik olaylarının zamanında tespit edilmesi ve aksiyon alınmasını sağlamak için kritik öneme sahiptir. SOC tarafından sağlanan 7/24 izleme, organizasyona, kaynağa, günün saatine veya saldırı türüne bakılmaksızın, olaylara ve saldırılara karşı savunma yapma avantajı sağlar. Saldırganların aktif saldırı süreleri ve işletmelerin tespit etme süreleri arasındaki fark Verizon’un yıllık Veri İhlali Araştırması raporunda  iyi bir şekilde belgeleniyor ve bir güvenlik operasyon merkezine sahip olmak, kuruluşların bu boşluğu kapatmasına ve çevrelerine yönelik tehditlerin üstünden kalkmasına yardımcı olur.

SOC çalışma yapısı veya SOC ekipleri kurulumları hakkında danışmanlık almak için bilgi@bga.com.tr adresimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Exit mobile version