Bilişim Suçlarında IP Adres Analizi

Bilişim Suçlarında IP Adres Analizi

Bilişim sistemleri kullanılarak işlenen suçlardaki en önemli delillerden biri olan IP adresleri ve IP adreslerinin adli bilişim incelemelerinde nasıl kullanılması gerektiği konusunda detaylı bir yazı belge deposuna eklenmiştir.

Bilişim Suçlarında IP Adres Analizi adresinden pdf formatında indirilebilir.

Bilişim Suçlarında IP Adres Analizi

Günümüz modern insanının hayatı iki farklı dünyadan oluşmaktadır. Bu dünyalardan biri fiziksel olarak yaşadığımız sosyal hayatımız diğeri de en az sosyal hayat kadar vakit geçirdiğimiz ve bağımlı olduğumuz siber dünyadır. Siber dünyanın sunduğu olanaklar arttıkça, gerçek hayattaki bir çok işlev siber/sanal versiyonuyla yer değiştirmektedir ki bu da insanların siber dünyaya daha fazla bağımlı olmasına sebep olmaktadır.

Siber dünya kavramı detaylı olarak incelenirse bu dünyanın iki farklı profilde insanlara olanak sağladığı ortaya çıkacaktır. Profillerden biri işlerini daha rahat yapabilmek için siber dünyanın olanaklarını kullanan masum vatandaş, diğeri de bu dünyayı kötü amaçlı kullanmak isteyen suç şebekeleri. 2000’li yıllardan itibaren işlenen suçlar yakından incelenirse siber dünyanın -dolayısıyla da bilişimin- suç örgütleri tarafından ciddi bir şekilde kullanıldığı görülecektir.

Siber dünya denildiğinde ise akla ilk gelen bileşen Internetin de temel yapıtaşlarından biri olan IP adresleridir. Bu yazıda bilişim suçlarında IP adreslerinin yeri ve önemi anlatılmaktadır. IP(Internet Protocol) Adresi Teknik olarak IP adresi, bir ağa bağlı cihazların birbirleriyle haberleşebilmesi için gerekli adrestir. Internet de ağları birbieine bağlayan en büyük ağ olduğu için internete bağlı her bilgisayar bir IP adresine sahip olmalıdır. Her ne kadar internet ortamında isimler kullanılsa da (alan adları) bilgisayarlar haberleşme için isimleri IP adreslerine çevirmektedir. Internete siber dünya olarak bakarsak IP, siber dünyada bizi adresleyen bir numaradır diyebiliriz. Gerçek hayatta nasıl adresler tanımlanırken mahalle, sokak, ilçe, il şeklinde tanımlanıyorsa sanal dünyada da IP adresleri benzer şekilde tanımlanmaktadır.

Eğitime hemen kayıt olun, %30 indirim fırsatını kaçırmayın!
Kıdemli eğitmenlerimiz ve EC-Council akredite eğitim kurumu olarak karşınızdayız...

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*

Mail listemize üye olarak eğitim fırsatlarını kaçırmayın!
Eğitim ve ücretsiz etkinliklerizden haberdar olmak için e-posta listesimize üye olun!.