Mobil Cihazlarda Antivirüs Kullanımı

mobil güvenlik

Teknoloji çağını yaşıyoruz ve her geçen gün mobil cihazların önemi katlanarak artıyor. Dijital dünyamız mobil cihazlara doğru yönelirken akıllı telefonlardaki kötü amaçlı yazılım saldırıları da artmaya devam ediyor.

Nokia’nın Threat Intelligence raporuna göre; akıllı telefonlardaki kötü amaçlı yazılım saldırıları, 2016 yılında yaklaşık olarak %400 artış gösterdi. Geçtiğimiz yılın son çeyreğinde ise bu artış ivmelenerek yükselmeye devam etti.

Mobil işletim sistemleri arasında Android akıllı telefonlar ve tabletler birincil hedef olarak seçiliyor. Ardından da iOS işletim sistemi bu saldırılardan nasibini almaya devam ediyor.

Kaspersky Lab’in Mobil Malware Evolotion 2016 raporunda ise 4 milyon Android cihaza kurulu olan mobil Antivirüs çözümü 40 milyona yakın saldırı kaydettiğini görüyoruz. Veriler, Kaspersky Lab’in mobil kullanıcılarının yarısından fazlasının zararlı yazılımlar tarafından saldırıya uğradığını gösteriyor.

Bu konuyu masaya yatırarak Twitter üzerinde Mobil Güvenlik anketi gerçekleştirdik. Sosyal ağ kullanıcılarımız arasında yapmış olduğumuz ankette “Mobil cihazlarınızda güvenlik yazılımı (antivirüs vb) kullanıyor musunuz?” sorusunu katılımcılarımıza yönelttik.

https://mobile.twitter.com/bgasecurity/status/843742348332974080

Anket katılımcılarımızın %84’ü bu soruya “Hayır” cevabını verirken %16’sı “Evet” kullanıyorum cevabını verdi. Mobil cihazlar artmaya ve ön plana çıkmaya devam ettikçe siber saldırganlar mobil cihazları hedef almaya devam ediyor. Ancak bu konuda yapılan anketler bilinçsiz olduğumuzu ve tehditlere açık olduğumuzu göstermekte. Özellikle de mobil cihazlar üzerinden yapılan bankacılık işlemleri ve kişisel verileriniz hedefleniyor. Akıllı telefonlarınızda SMS gönderimi, lokasyon bilgisi, arama geçmişi, WhatsApp kayıtları ve rehber kaydı gibi birçok kişisel veri tehdit altında.

Geçmişe baktığımız zaman benzer bir tablo ile tekrar karşı karşıya kaldığımızı söyleyebiliriz. Ülkemizde bilgisayar kullanımının artış gösterdiği 2000’li yılların başlarında yapılan güvenlik anketlerinde de Antivirüs kullanım oranları da çok düşük seviyedeydi. Artan saldırılar ve virüs tehlikeleri ardından kullanıcılar geç de olsa Antivirüs çözümlerine yönelmeye başlamıştı.

Bugün geldiğimiz noktada mobil cihazların ilgi odağı haline geldiğini görüyoruz. Ancak bu durum saldırganların da ilgisini çekmekte ve siber saldırıların mobil cihazlara doğru yoğunlaşmasına sebep oluyor. Mobil kullanıcılar ise bu tehditlere karşı Antivirüs, Antimalware gibi çözümlerle kendilerini korumak zorundalar. Aksi takdirde saldırganların hedefi haline gelerek, büyük zararlara uğrayabilirsiniz.

BGA Bilgi Güvenliği A.Ş. olarak, mobil cihazlarınızda muhakkak Zemana veya benzeri bir mobil güvenlik çözümü kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*

Mail listemize üye olarak eğitim fırsatlarını kaçırmayın!
Eğitim ve ücretsiz etkinliklerizden haberdar olmak için e-posta listesimize üye olun!.