Endpoint Ürünleri Anket Sonuçları

endpoint security

Ülkemizde kullanılan endpoint çözümleri için hazırlamış olduğumuz Endpoint Ürünleri Anketi sonuçları ile karşınızdayız. Uç nokta güvenliği adı ile birçok güvenlik firması tarafından üretilen endpoint çözümleri kurumların standart güvenlik yazılımları arasındadır.

Kötü amaçlı yazılımlardan korunma, zararlı kodlara ve türevlerine karşı korunma, şifreleme, cihaz kontrolü, zafiyet koruması, veri kaybını önleme ve komut kontrolü gibi birçok konuda endpoint ürünleri çözüm ve koruma sağlamaktadır.

Clientlar üzerindeki beyaz listeler, davranış izlemeleri, web tehditlerine karşı koruma ve çok daha fazlasını içeren endpoint çözümleri ile kurumlar, gelişmiş tehditlere karşı birden fazla koruma katmanı sağlayarak ek güvenlik önlemleri alabilir. Ayrıca endpoint ürünleri iç ağda, bulut ortamında veya her ikisinin birleşimi ile kurumlara esnek güvenlik mekanizmaları sunabilmektedir.

Anket Sonuçları

Toplam 7 sorudan oluşan, ülkemizde kullanılan Endpoint ürünleri için hazırladığımız anket tamamen anonim olarak gerçekleştirilmiş ve katılımcılarla ilgili herhangi bir bilgi kayıt altına alınmamıştır. Anketimiz NETSEC Ağ ve Bilgi Güvenliği topluluğu ile sosyal ağ hesaplarımız üzerinden paylaşılarak birçok güvenlik uzmanı ve kurumların IT departmanı çalışanlarının katılımları sağlanılmıştır.

Anketimizde ilk olarak katılımcılarımıza “Hangi Sektörde Çalışıyorsunuz?” sorusu yöneltilerek sektör katılımları ortaya çıkartılmıştır.

Bu sorumuza gelen cevaplarda anketimize %40 oranında bilişim sektörü ve %13 oranında finans sektörü çalışanlarının katılım sağladığı görülmüştür. Diğer sektörler ise %5 ve altındaki oranlarda sıralanmıştır.

Anketimizin ikinci sorusunda katılımcılarımıza “Çalıştığınız Şirketin Ortalama Büyüklüğü Nedir?” sorusu yöneltilerek kurumların büyüklükleri hakkında bilgi alındı.

Bu sorumuza gelen yanıtlarda katılımcılarımızın şirket büyüklüğü olarak %44 oranla 1-500 kişilik şirketlerde çalıştığını ve %31 oranında 1500-5000 kişiyi istihdam eden büyük kurumlarda çalıştıkları tespit edilmiştir.

Anketimizin üçüncü sorusunda “Antivirüs yazılımlarının yeteri kadar güvenlik sağladığını düşünüyor musunuz?” sorusu katılımcılarımıza yöneltildi.

Antivirüs yazılımlarının yeterli güvenlik sağlama noktasındaki başarılarının ortaya çıkartıldığı üçüncü sorumuza %78 oranında “Hayır” cevabı verilerek endpoint ürünlerinin maalesef ki kullanıcılarını tatmin etmediğini görmekteyiz.

Anketimizin dördüncü sorusunda “Hangi Endpoint çözümünü kullanıyorsunuz?” sorusunu yönelterek kullanıcılara tercih ettikleri ürünler sorulmuştur.

Katılımcılarımızın bu soruya vermiş oldukları yanıtlara baktığımız zaman %24 oranında Symantec çözümü kullanılmaktadır. İkinci sırada %15 oranında Kaspersky gelirken, endpoint ürünlerinde üçüncü sırada %13 oranla Intel Security (McAfee) kullanıldığı dikkatimizi çekmiştir.

Anketimizin beşinci sorusunda Kullandığınız Endpoint çözümünde Host based IPS modülü var mı?” sorusu katılımcılarımıza yöneltildi. 

“Kullandığınız Endpoint çözümünde Host based IPS modülü var mı?” sonumlarına göre %66 oranında “Hayır” cevabı verilmiştir. Host Based IPS modülü olan Endpoint çözümlerinin ise %34 oranında kullanıldığı görülmektedir. 

Anketimizin altıncı sorusunda katılımcılarımıza Sunucu sistemlerde Endpoint çözümü kullanıyor musunuz?” sorusu yöneltilerek sucunularda endpoint ürünlerinin tercih edilme oranlarına dikkat çekilmektedir.

Sunucu sistemlerde endpoint ürünü kullanım oranı %25 durumundayken, %75 oranında “Hayır” cevabı verilerek tercih edilmediği görülmüştür. Sorumuza verilen cevaplarda endpoint ürünlerinin sunuculardaki tercihlerinin çok düşük olduğu dikkatimizi çekmiştir.

Anketimizin yedinci ve son sorusunda Kullandığınız Endpoint yazılımı güncel fidye yazılımlarına (Ransomware) karşı etkin koruma sağlıyor mu?” sorusu katılımcılarımıza yöneltildi. 

Son sorumuzda kullanılan endpoint çözümlerinin %58 oranında ransomware zararlılarına karşı başarılı olduğu ortaya çıkmıştır. Ancak büyük bir oranda (%43) kullanılan endpoint çözümlerinin ransomware zararlılarına karşı kurumları koruyamadıklarını görmekteyiz.

Anketimize göstermiş olduğunuz katılımdan dolayı teşekkürlerimizi sunarız.

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*

Mail listemize üye olarak eğitim fırsatlarını kaçırmayın!
Eğitim ve ücretsiz etkinliklerizden haberdar olmak için e-posta listesimize üye olun!.