Linux Sistemlerde Parola Korumalı "Single User" Korumasını Aşma

Linux sistemlere yönelik fiziksel güvenliğin tam olarak sağlanamadığı durumlarda makinenin başına gelen birisi rahatlıkla sistemi single user modunda açarak sisteme tam yetki ile erişim sağayabilir, root parolasını değiştirebilir ve arka kapı bırakabilir. Bu basit zafiyetten korunmak için Linux sistemlerde single user moda geçildiğinde parola istemesi sağlanabilmektedir.

/etc/inittab dosyasında aşağıdaki gibi bir satır varsa single modda açıldığında root parolasını isteyecektir. Bu durumda root parolası girilmeden sisteme erişim sağlanamaz.

su:S:wait:/sbin/sulogin

Sistem single user modda açıldığında aşağıdaki gibi root parolasını isteyecektir. Aksi halde sistem açılmayacaktır.

 

Bu koruma temel seviyede bir güvenlik sağlasa da konunun uzmanları tarafından rahatlıkla aşılabilir.

Aşağıdaki yöntemler single user mod koruması olan bir Linux sisteme root parolasını bilmeden nasıl erişim sağlanacağını anlatmaktadır.

İlk açılış ekranı geldiğinde init=/bin/sh ya da init=/bin/bash yazarak klasik açılış kısımlarının atlanması sağlanabilir.

 

Linux çekirdeği açılışta /sbin/init yerine doğrudan klasik shell’i çalıştırarak açılacak ve /etc/inittab dosyasına koyulan koruma devre dışı kalacaktır.

Sistem doğrudan /bin/sh’ı çalıştıracak ve kullanıcıya read-only erişim yetkisi verecektir.

 

Sistemde değişiklik yapabilmek için tekrar yazılabilir modda mount etmek gerekir. Aşağıdaki komut sistemin yazılabilir olarak mount edilmesini sağlamak için yeterli olacaktır.

sh-3.00#mount -o remount, rw /

Bu aşamadan sonra parola değişikliği ya da diğer işlemler gerçekleştirilir ve sistemin tekrar read-only modda mount edilmesi sağlanır.

sh-3.00#mount -o remount, ro /

@BGA Pentest Team.

1 Yorum

  1. sonmez 10 Mayıs 2012 13:29

    İyi günler ,
    /etc/inittab ta gerekli parametreyi koydum.Başkasının Linux rescue mod ile de sisteme girmesini istemiyorum.Bu parametre rescue moda bir etki etmiyor mu?Deneyince rahatlıkta müdahale edebildim.Başka bir parametrede de mi değişiklik yapmak gerekli?
    Teşekkür ederim.

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*

Mail listemize üye olarak eğitim fırsatlarını kaçırmayın!
Eğitim ve ücretsiz etkinliklerizden haberdar olmak için e-posta listesimize üye olun!.