Siber Güvenlik Konusuna Üniversite Öğrencilerinin Bakış Açısı

Günümüz teknoloji dünyasın gün geçtikçe sanal sistemler üzerinde yaşanmaya, dijital teknolojiler ise hayatımızın bir parçası haline gelmeye başladı.
Hayatımıza giren bu dijital teknolojiler beraberinde birçok güvenlik riskini de karşımıza çıkarıyor. BGA Bilgi Güvenliği Akademisi olarak bu konuda konferanslar, eğitimler ve Siber Güvenlik Kamp’ları düzenleyerek bilgi güvenliği farkındalığını ön plana çıkarmaya ve sektörün en önemli eksikliklerinden biri olan yetişmiş eleman konusunda destek vermeye devam ediyoruz.

Son 5 yıldır yapmış olduğumuz Siber Güvenlik Kamp’larında 200’den fazla öğrencinin yetişmesine katkıda bulunduk. Bu yıl Şubat ayında gerçekleştirdiğimiz Siber Güvenlik Kış Kampı’na 2.000 başvuru yapıldı. Siber Güvenlik Kış Kampı başvurularında bir sınav düzenleyerek öğrencilerimize bazı sorular sorup, sektöre bakış açılarını sizlerle paylaşmak istedik.

Mezun olduktan sonra Siber Güvenlik ile ilgili bir meslek seçmeyi düşünüyor musunuz?

Sorusuna %79 oranında Siber Güvenlik cevabı verilirken kararsız kalanların %20 oranında olduğunu karşımıza çıkıyor. Kısacası 5’de 1 oranla öğrencilerimizin aldıkları eğitimlerden sonra Siber Güvenlik alanında şüpheleri olduğunu söyleyebiliriz.

Mezun olduktan sonra hangi alanda çalışmayı düşünüyorsunuz?

Sorusuna büyük oranında “güvenlik” cevabı, ardından “yazılım”, “sistem” ve “ağ” cevapları verildi. Bu noktada kariyer olarak güvenlik sektörünü seçen öğrencilerin dikkatlerini çektiğimizi söyleyebiliriz.

Siber Güvenlik Kış Kampı’nı nereden duydunuz?

Sorusuna “sosyal ağlar” cevabı, ardından da “arkadaşlarım” cevabı karşımıza geliyor. Bu noktada yeni nesil üniversite öğrencilerin basın ve diğer haber kaynaklarından daha çok sosyal ağlar üzerinden haberdar olduklarını ve bu tarz paylaşımları sosyal ağlar üzerinden arkadaşları ile paylaştıklarını görüyoruz.

Siber güvenlik denildiğinde aklınıza ilk gelen şey nedir?

Sorusuna ise büyük bir oranda “Hacking” ve ardından “DDoS” cevapları verildi. Siber güvenlik konusunda bilgilendirme ve farkındalık oluşturmaya devam etmemiz gerektiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Özellikle de Siber Güvenlik denildiğinde akla ilk gelen şey Hacking ve DDoS olmasının sebebi medyanın ve halkın bu konudaki bilgi yetersizliği olarak görülebilir.

Aşağıdaki “Siber Güvenlik” konularından hangisi ilgi alanınıza daha fazla giriyor?


Sorusuna sırası ile “siber savunma”, “sızma testleri”, “Web uygulamaları güvenliği” ve “ağ güvenliği” cevapları alındı. Öğrencilerimizin kendilerini savunma tarafında konumlandırmak istediklerini görüyoruz. Özellikle de siber saldırılara karşı savunma konusunda bilincin oluşmaya başladığını söylemek mümkün.

Üniversitenizde Siber Güvenlik ile ilgili yeterli düzeyde farkındalık oluştuğunu düşünüyor musunuz?

Sorusuna %75 oranında hayır cevabı verildi. Yüzde 19 oranında ise evet cevabı aldığımızı görüyoruz. Üniversitelerimizin bu noktada daha iyi çalışmalar yapması gerektiğini ve geleceğin en önemli mesleklerinden biri haline gelen Siber Güvenlik konusunda adımlar atmaları gerektiği ortaya çıkıyor.

Türkiye’de takip ettiğiniz bir Siber Güvenlik Portalı var mı?

Sorusuna %54 oranında hayır cevabı verildi. Kısacası her iki öğrenciden bir tanesi Siber Güvenlik alanına ilgi duymasına rağmen Siber Güvenlik portallarını takip etmiyor veya yetersiz görebiliyor.

Yerli güvenlik ürünlerinin yaygınlaşmasındaki en büyük engel sizce hangisidir?

Sorusunu da bonus olarak sorup, yerli firmalara bakış açılarını öğrendik. Bu soruya büyük bir oranda güven sorunları ve marka bilinirliği cevapları veriliyor. Ülkemizde yerli güvenlik ürünleri noktasında yetersiz kaldığımızı ve insanlara güven sağlayamadığımızı söylemek mümkün.

Siber Güvenlik Kamp’larımız her yıl olduğu gibi bu yıl da büyük bir ilgi ile takip ediliyor. Bilgi Güvenliği Akademisi olarak altıncısını düzenlediğimiz Siber Güvenlik Kış Kampı 2016’yı Sakarya Üniversitesi iş birliği ile hayata geçirdik.

Önümüzdeki aylarda ise bu sorulardan aldığımız geri dönüşlere göre Siber Güvenlik Kamp’larımızı daha da verimli hale getirmeye, bu konuda öğrencilere daha doğru yönlendirmeye, konferans ve etkinliklerle bilgi güvenliği farkındalığı oluşturmaya devam edeceğiz.

Siber Güvenlik Kamp’ları hakkında daha fazla bilgi edinmek, destek sağlamak veya sponsor olmak için siberkamp@bga.com.tr adresimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

2 Yorum

  1. Mahmut arıcı 23 Şubat 2016 06:13

    Ben bu alanda kendimi geliştirmek istiyorum fakat pek bi bilgiye sahip değilim lütfen yardımcı olun

  2. Mahmut arıcı 23 Şubat 2016 06:12

    Ben bu alanda kendimi geliştirmek istiyorum fakat pek bi bilgiye sahip değilim lütfen yardımcı olun

Yorum Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*

Mail listemize üye olarak eğitim fırsatlarını kaçırmayın!
Eğitim ve ücretsiz etkinliklerizden haberdar olmak için e-posta listesimize üye olun!.